h1

Τεύχος 13: Εντυπωσιακή αρχή της δεύτερης χρονιάς

26 Απριλίου, 2010

13-front

Η δεύτερη χρονιά του ΠΥΡΓΟΥ ξεκινάει με ένα τεύχος που, τεχνικά και ουσιαστικά, απέχει από το πρώτο τεύχος, που είχε κυκλοφορήσει πριν από δώδεκα μόλις μήνες όσο η μέρα με τη νύχτα.

Το περιοδικό αποκτάει επιτέλους την οριστική μορφή του (θα τη διατηρήσει λίγο-πολύ όλο τον επόμενο καιρό που θα εκδίδεται), τα κείμενα συνοδεύονται από φωτογραφίες και σκίτσα, χρώμα εμφανίζεται και σε εσωτερικές σελίδες.

Το τεύχος έχει πια απαιτήσεις πραγματικού περιοδικού -δεν μπορεί να βγαίνει στη γραφομηχανή μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, και αυτό θα αρχίσει να έχει συνέπειες (με άλλα λόγια, καθυστερήσεις), καθώς οι συνεργάτες είναι όλοι ερασιτέχνες, με πιεσμένο προσωπικό πρόγραμμα.

Στο εξώφυλλο βλέπουμε τον Ούγγρο γκρανμέτρ Λάγιος Πόρτις, από τους κορυφαίους σκακιστές στον κόσμο εκείνη την εποχή και πρωταθλητή Ουγγαρίας το Δεκέμβρη της προηγούμενης χρονιάς. Είναι η εισαγωγή στο σχετικό άρθρο του Παύλου Γκέσου, που -λίγο καιρό πριν επιστρέψει οριστικά στην Ελλάδα – αρχίζει τις ανταποκρίσεις του από την Ουγγαρία παρουσιάζοντας τις θεωρητικές καινοτομίες στην Ινδική του Ρ από εκείνο το πρωτάθλημα (στο οποίο είχε επίσης αγωνιστεί). Ένα άρθρο πολύ υψηλού επιπέδου (αν αναλογιστεί κανείς και ποιοι έπαιζαν τότε στο πρωτάθλημα: Πόρτις, Ρίμπλι, Σαξ, Άντοριαν, Λέντιελ -όλη η αφρόκρεμα της τότε δεύτερης μεγαλύτερης σκακιστικής δύναμης στον κόσμο).

Ακόμη θυμάμαι με αγάπη το …ταξιδιωτικό ρεπορτάζ του Ανδρέα Κονταρίνη (στη σελ. 19), που είχε καταφέρει να επισκεφτεί για ένα απόγευμα «προσκυνητής» το Χάστινγκς. Πόσο έχει αλλάξει από τότε το ελληνικό σκάκι που μετράει πια έναν δικό του ανάμεσα στους νικητές αυτού του παραδοσιακού τουρνουά!

Στο τεύχος υπάρχουν ακόμη άρθρα για το πρωτάθλημα της ΕΣΣΔ, το παγκόσμιο γυναικών, και τον Βασίλι Σμυσλόβ. Στο θεωρητικό μέρος, υπάρχει άρθρο για την Ισπανική Schliemann, και θεωρητικές συνεισφορές αναγνωστών.

Το τεύχος περιέχει και όλες τις μόνιμες στήλες του: Το άρθρο «Στις επάλξεις»του Λάζ. Δρεπανιώτη, θέματα διαιτησίας, ασκήσεις συνδυασμών, βιβλιοκριτική.

Τέλος, το τεύχος έχει και διαφήμιση στο οπισθόφυλλο! Με την ασφάλεια της χρονικής απόστασης που μας χωρίζει πάντως, μπορώ να διαβεβαιώσω τον αναγνώστη ότι όλες οι διαφημίσεις ήταν φιλικές και χαριστικές, «κράχτες» για κάτι καλύτερο -που όμως δεν ήρθε ποτέ.

Για να διαβάσετε το τεύχος σε μορφή PDF, απλώς πατήστε εδώ (12,4 ΜΒ).

Μπορείτε επίσης να ανοίξετε από εδώ το αρχείο σελιδοποίησης σε μορφή PDF (12,5 MB) σελιδοποιημένο έτσι ώστε να μπορείτε να ανατυπώσετε (αν θέλετε) το τεύχος.

Σχολιάστε